Hoppa till innehållet

Glömstaskolan invigd

2017-01-08
Huges senaste nybyggda skola är invigd. Under festliga former samlades ett 1000-tal personer under fredagen på Glömstaskolans skolgård.

På scen stod representanter från Huddinge kommun och Huge samt rektor och två elever, som symboliskt skickade upp fyra ballonger med verksamhetens värdeord mot skyn. Därefter blev det dans och fest när musikgruppen Panetoz bjöd på livfull musik.

Glömstaskolan är byggd i fyra plan med plats för 720 elever i årskurserna F-9.

– Byggnaden är resultatet av ett nära samarbete med Huddinge kommuns barn- och utbildningsförvaltning. Ambitionen har varit att skapa en skola med god arbetsmiljö för både barn och vuxna, och utrymmen som möter såväl dagens pedagogiska behov och nya framtida arbetssätt, säger Sophia Mattsson-Linnala, vd för Huge Fastigheter.

Inga skolkorridorer

Glömstaskolan har inga tradionella skolkorridorer. Kring undervisningssalarna finns oregelbundna ytor som möbleras på olika sätt. På så sätt möjliggörs en bredd i lärosituationer och aktiviteter. Eleverna kan ha genomgång i ett rum med projektor, höra en saga i en sal med saccosäckar och arbeta i grupp i ett mindre rum med bord.

Ämnesrummen för till exempel slöjd, musik, drama och hemkunskap har grupperats så att nya kopplingar och användningsområden mellan ämnena kan bli möjliga.

- Vi har döpt ämnesrummen med namn på yrken, berättar rektor Peter Bragner. Det är en påminnelse till alla barn att de kan bli precis vad de vill.

Navet i skolan är en centralt placerad ljusgård och trapphall som håller samman våningsplanen. Här finns konstverket Grundtanken, en skulpturgrupp av konstnären Jonas Kjellgren, som ska understryka vikten av kreativt och fritt tänkande i skolan.

Miljöklassad

Skolgården angränsar till en naturskog och har skapats för att den ska kännas trygg och översiktlig med många ställen för både pojkar och flickor att leka och röra sig på, bland annat en parkour-park.

Byggnaden är energisnål och har solceller på taket som bidrar med energitillskott. Skolan miljöklassas med miljömärkningen Miljöbyggnad från Sweden Green Building Council.


 

Publicerad:

Senast uppdaterad: