Hoppa till innehållet

Huge hjälper elever i Vårbyskolan

2020-06-10
Vi har inlett ett samarbete med organisationen Läxhjälpen. Nu får elever i Vårbyskolan läxhjälp flera dagar i veckan.

Elever i Vårbyskolan kommer få hjälp med läxor.

Elever i Vårbyskolan kommer få hjälp med läxorna i höst. Foto: Hugo Thambert

Stiftelsen Läxhjälpen är en ideell organisation som funnits sedan 2008. De bedriver läxhjälp på skolor som ligger under rikssnittet för elever som inte uppfyller gymnasiebehörighet. Förra året var det 17 699 elever som inte klarade grundskolan i Sverige, alltså 16 procent.

På Vårbyskolan var det nästan 30 procent av eleverna som inte hade gymnasiebehörighet när skolklockorna ringde ut för sommarlov 2019. Det vill Huge hjälpa till att ändra på.

– För oss som fastighetsägare är det inte bara viktigt att våra hyresgäster trivs i sina lägenheter utan att allting runt omkring boendet också fungerar. Därför försöker vi på olika sätt bidra till en positiv utveckling i bostadsområdena genom bland annat att sponsra verksamheter som gör skillnad. Inom trygghetssatsningen Unga För Orten så ser vi att det är många ungdomar som är i behov av bättre läs- och skrivkunskaper. Genom att erbjuda läxhjälp ger vi ungdomarna självförtroende och framtidstro, säger Trond Hannerstig, boendeutvecklare på Huge.

Så går det till

Med start i september kommer 15 av de elever i Vårbyskolan som inte har godkänt i något av kärnämnena (svenska, engelska och matematik) kunna söka sig till läxhjälpen. Det är skolan som kommer att välja ut elever som de tror är motiverade att få hjälp.

– För oss är det viktigt att eleverna ser på det här långsiktigt och därför har vi valt att göra det obligatoriskt efter två prova-på-veckor. Väljer eleven att fortsätta blir läxhjälpen obligatorisk två kvällar i veckan terminen ut. De får också en målbok som vi vill att de fyller i, förklarar Erica Hagström på Läxhjälpen.

Förebilder

I slutet av varje år mäter Läxhjälpen resultatet hur många av eleverna som gått på Läxhjälpen som har fått gymnasiebehörighet. Under 2019 var det 72 procent.

– Det är högskolestudenter som är anställda hos oss och hjälper ungdomarna med läxorna. Dom blir som förebilder och mentorer vilket är en del av nyckeln i det här. När ungdomarna får personer att se upp till är det lättare att motivera sig och satsa på skolan, säger hon.

Publicerad:

Senast uppdaterad: