Hoppa till innehållet

Markbiologi sprids ut i våra jordar

2019-05-14
Runt om i våra områden sprider vi nu ut markbiologi i våra jordar för att göra dem levande igen.

Svampar, bakterier och djur finns i marken och interagerar med växtrötter, organiskt material och mineraler. Mikroliv spelar en mycket viktig roll inom allt som har med jord och odling att göra.

– Vi gör det här för att vi vill ha hållbara trädgårdar. Våra jordar behöver mer liv, och vi behöver återinföra livet till jorden. Det är därför vi nu tillför dessa goda bakterier (markbiologi), säger Ieva Millers, landskapsansvarig på Huge.

Få tillbaka mikrolivet

– I Västvärlden har vi de senaste 100 åren gödslat för mycket. Detta har lett  till att kemikalier, som växterna inte tagit upp, läckt ut i vattendrag. Vi måste få tillbaka mikrolivet i jordarna och då är markbiologi svaret. Om fler skulle börja använda markbiologi skulle jordarna må mättre och näringsläckaget till sjöar och hav minska, säger Ieva Millers.

–  Att skapa liv är det vårt arbete går ut på – liv i våra områden, liv på våra gårdar och nu även på mikronivå. Att hjälpa våra jordar att bli mer levande är en del i vårt hållbarhetsarbete men också ett ypperligt sätt att leva upp till vår vision – att skapa livskraft i Huddinge. Jag hoppas att fler börjar bidra till friskare jordar, säger Huges vd Karin Strömberg Ekström.

Se filmen om varför vi sprider ut markbiologi

Publicerad:

Senast uppdaterad: