Hoppa till innehållet

Nya regler för andrahandsuthyrning

2019-09-27
Från den 1 oktober skärps lagstiftningen för svarthandel med hyreskontrakt. Dessutom skärps reglerna kring andrahandsuthyrning.

Andrahandsuthyrning kräver alltid tillstånd

Som hyresgäst behöver du alltid tillstånd från Huge för att få hyra ut din lägenhet i andra hand. Om du inte fått tillstånd av oss och ändå hyr ut din hyresrätt i andra hand riskerar du att bli av med hyreskontraktet och tvingas flytta från lägenheten.

Du får inte ta ut högre hyra än vad du själv betalar

När du fått tillstånd av oss att hyra ut din hyresrätt i andra hand får du inte ta ut en högre hyra än den du själv betalar. Om du hyr ut lägenheten möblerad får du högst lägga på 15 procent på hyran. Om el, bredband eller liknande ingår i hyran när du hyr ut lägenheten i andra hand får du bara ta betalt för de kostnader som du själv har.

Om du tar ut en högre hyra av din andrahandshyresgäst än vad du har rätt till riskerar du att bli av med din lägenhet. Om hyresrätten hyrs ut i andra hand utan tillstånd och till en för hög hyra riskerar du dessutom böter eller fängelse, eftersom det är brottsligt från och med den 1 oktober 2019.

Du måste bo i lägenheten för att ha inneboende

Som hyresgäst får du ha inneboende i din hyresrätt. Du får ta ut hyra av den inneboende men bara för den del av lägenheten som den inneboende använder. Har du flera inneboende får du inte ta ut en hyra av de inneboende som tillsammans är större än vad du själv betalar i hyra.

Rätten att ha inneboende gäller enbart om du själv bor i lägenheten. Om du inte bor i lägenheten gäller reglerna om andrahandsuthyrning av hyresrätter och då behöver du tillstånd från Huge.

Lägenhetsbyte ska godkännas

För att få byta en hyresrätt mot en annan hyresrätt behöver du tillstånd från Huge och  ha minst två års boendetid i din nuvarande lägenhet.
Därtill kommer möjligheten att byta en hyresrätt mot en bostadsrättslägenhet eller annan ägd bostad att tas bort.

Sälja eller köpa ett hyreskontrakt är brottsligt

Det är brottsligt att sälja eller köpa ett hyreskontrakt. Det är också förbjudet att betala en hyresgäst, svartmäklare eller annan person för att få ett hyreskontrakt. Straffet för att sälja eller köpa ett hyreskontrakt är böter eller fängelse.

Publicerad:

Senast uppdaterad: