Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Samarbete mot våld i hemmet

2022-05-10
Huddinge kommun, Huge och Kvinnojouren Huddinge ska genom samverkan öka kunskapen om våld i nära relationer. Detta kan du som granne eller närstående göra för att hjälpa drabbade.

Kvinna sitter på golvet och tittar ut genom fönstret

Under det senaste året har Kvinnojouren i Huddinge fått ta emot fler samtal än tidigare från kvinnor som behöver stöd, hjälp och råd.

– Isoleringen som har orsakats av pandemin har ökat risken för våld i nära relationer, säger Snövit Janson, kommunikation­sansvarig och boendestödjare på Kvinnojouren Huddinge.

Hon konstaterar att grannar och närstående kan ha en viktig roll i arbetet med att förebygga detta våld, och att hjälpa de drabbade.

– Om du som granne hör skrik, aggressiva röster, dunsar eller slag, krossat glas, kanske ett eller flera barn som gråter i samma veva, då ska du inte tveka utan ringa polisen på en gång. Ring hellre en gång för mycket än en för lite, det tycker även polisen.

Våga fråga

Men det är inte alltid en akut situation, utan du kanske misstänker att någon av dina grannar är utsatt för våld eller hot. Då kan du, om det känns bekvämt, passa på att prata med henne (det är i de allra flesta fall en kvinna) om du möter henne i exempelvis tvättstugan.

– Det kan vara så enkelt som att du säger ”Jag har hört ljud från er lägenhet; hur mår du?”. Men tänk på att om du ställer frågor så är det viktigt att lyssna, utan att ifrågasätta eller skuldbelägga. Om kvinnan berättar så ska du lyssna och bekräfta henne, och säga att det finns hjälp att få.

Du som har en anhörig eller vän som kan riskera att vara utsatt kan antagligen ställa mer konkreta frågor, beroende på hur väl ni känner varandra, konstaterar Snövit Janson.

– Då kan det vara bra att ställa raka frågor som ”Har din man gjort dig illa?”, ”Har någon annan gjort dig illa?”,­ ”Är du rädd för någon i din närhet?” eller ”Kan jag hjälpa dig på något sätt?”. ­Att som granne ta kontakt med den man misstänker är förövare bör man dock vara försiktig med, menar hon.

– Det kan drabba kvinnan och barnen och öka risken för upptrappat våld.

Förebygga våld i nära relation

Under våren 2022 inleddes ett samarbete mellan bland andra Huddinge kommun, Kvinnojouren Huddinge och Huge, med syfte att förebygga våld i nära relationer.

– Vi är som fastighetsbolag en stor aktör i samhället, och har därmed goda förutsättningar att göra skillnad, säger Tobias Lind, områdesutvecklare på Huge.

Han berättar att det här är ett problem som Huge har varit engagerade i länge, och nu bestämt att ta ett samlat grepp för att kunna bidra till förbättring.

– Vi har börjat med utbilda alla våra medarbetare i de här frågorna. Det gäller all personal, oavsett om de jobbar inom ledning, administration, förvaltning eller något annat, säger han.

I utbildningen får medarbetarna bland annat lära sig om vilken typ av våld som förekommer och hur det uppstår. Dessutom ges kunskap om vad man själv kan göra.

– I vårt dagliga arbete kommer vi i kontakt med många människor i deras hem, och då är det mycket värdefullt om vi kan bli bättre på att se varnings­signaler och vilka situationer som kan utgöra risker.

Information i trapphus

Huge har också att satt upp informations­material om våld i nära relationer i anslutning till bostäderna, till exempel i trapphus och tvättstugor.

– Informationen vänder sig dels till den som är utsatt för våld, dels till grannar som skulle kunna upptäcka farorna. Det kan handla om vad man ska lyssna efter, vad man ska tänka på och vart man ska vända sig, säger Tobias Lind.

Både den som är utsatt för våld och den som är anhörig eller orolig kan höra av sig till Kvinnojouren Huddinge.

– Vi erbjuder råd och stöd och man kan även få komma på samtal. All vår rådgivning är kostnadsfri och det går bra att vara anonym. Om någon behöver hjälp med att flytta till ett skyddat boende ska socialtjänsten i kommunen kontaktas, säger Snövit Janson på Kvinnojouren i Huddinge.

Hjälp finns att få

Är du utsatt för hot eller våld eller är orolig för någon annan?

Ring alltid 112 till polisen om det är en akut situation.

Socialtjänsten i Huddinge kommun tar emot anmälningar och hjälper utsatta att få rätt stöd.

Enheten mot våld i nära relation hjälper dig att skaffa skyddat boende.
Tel: 08–535 316 10
E-post: enhetenmotvald@huddinge.se

Barn- och ungdomssektionerna på -kommunens servicecenter hjälper barn --och unga.
Tel: 08–535 300 00

Socialjouren finns tillgänglig på kvällar och helger.
Tel: 020–70 80 03

Kvinnojouren Huddinge ger stöd genom samtal och i kontakter med myndigheter, -sjukvård eller advokat.
Tel: 08–746 75 53
E-post: info@kvinnojourenhuddinge.se
Läs mer på: kvinnojourenhuddinge.se

Kvinnofridslinjen ger stöd via telefon – dygnet runt.
Tel: 020–50 50 50
Läs mer på: kvinnofridslinjen.se

Aldrig igen är en sajt där Stockholms stad har samlat hjälp, stöd och råd för de som drabbas av – eller själva utövar – våld i nära relationer.
Läs mer på: aldrigigen.se

Vill du ändra eller kontrollera ditt eget beteende?

Mansjouren i Stockholms län erbjuder Telefonjour. Individuella fysiska samtalsmöten och samtalsgrupper äger rum i deras lokaler vid Hornstull i Stockholm.
Tel: 08–30 30 20
E-post: info@mansjouren.se
Läs mer på: mansjouren.se

Välj att sluta har en telefonlinje för stöd, råd och vägledning för att få vidare hjälp.
Tel: 020–555 666
E-post: info@valjattsluta.se
Läs mer på: valjattsluta.se

Manscentrum erbjuder samtalshjälp om du bland annat har problem med ilska och våld mot familjemedlemmar.
Tel: 08-643 11 83
E-post: kriscentrum@manscentrum.se
Läs mer på: manscentrum.se

 

 

Senast uppdaterad: