Hoppa till innehållet

Temperaturgivare säkerställer rätt inomtemperatur

2020-02-25
I över hälften av våra lägenheter har vi nu installerat temperaturgivare. Syftet är att effektivisera energiarbetet och samtidigt säkerställa rätt inomhustemperatur.

Fäbodvägen i Skogås
I slutet av 2018 installerades de första temperaturgivarna i Skogås. Nu, drygt ett år senare, har majoriteten av våra lägenheter i Skogås, Trångsund, Vårby Haga och Vårby Gård fått temperaturgivare installerade. Ungefär 4200 temperaturgivare har hittills installerats.

Och arbetet fortsätter. Just nu installeras temperaturgivare i flera av våra fastigheter i centrala Huddinge, Flemingsberg och Visättra.

– Installationsarbetet går enligt plan. Mer än hälften av temperaturgivarna är installerade och resten kommer installeras under 2020 medan projektet i sin helhet förväntas pågå till sommaren 2021, berättar Axel Taberman, teknisk projektledare på Huge.

Energibesparing

Syftet med projektet är att få en modern styr- och övervakningsanläggning som är tillgänglig via en gemensam webplattform där samtliga fastigheter går att nås via dator eller smartphone.

– Vi effektiviserar vårt energiarbete. Tack vare temperaturgivarna kan vi enklare arbeta proaktivt med energibesparing och säkerställa ett gott inomhusklimat för våra hyresgäster, säger Axel Taberman.

Molnbaserat styrsystem

Installationen i en fastighet sker i flera steg. Först installeras trådlösa temperaturgivare i lägenheten. Därefter sker installation av insamlingsutrustning i undercentralen. Efter det byts datorenheten i undercentralen ut för att sedan kopplas upp mot ett molnbaserat styrsystem.

– Det är väldigt viktigt att vi får installera temperaturgivare i varje lägenhet. Är det en lägenhet som vi inte får tillträde till så påverkar det alla lägenheters inomhusklimat i det huset, berättar Axel Taberman.

Publicerad:

Senast uppdaterad: