Hoppa till innehållet

Win-win med trivselvärdar i Flemingsberg

2021-03-05
Trivselvärdar ska hjälpa till att hålla rent och snyggt på bostadsgårdarna och öka trivseln i Flemingsberg. Värdarna kommer från TalangAkademin Huddinge, som hjälper människor att komma ut i arbetslivet.

Flemingsberg centrum

– Vi ser det som en win-win! Vi får hjälp, samtidigt som vi hjälper människor att komma ut i arbetslivet. Det här är en viktig fråga för oss. Det handlar om trygghet och trivsel i området, men också att hjälpa till att minska utanförskapet i samhället, säger Rosa Vitrera Luiga, Huges distriktschef i Flemingsberg.

Under en längre tid har vi haft problem med sophanteringen i Flemingsberg.

– Många av våra hyresgäster sorterar sitt hushållsavfall rätt. Nu vill vi även hjälpa de som inte riktigt har lärt sig hur sorteringen ska gå till och även försöka nå dem som inte respekterar var det är tillåtet att kasta avfall, berättar Rosa Vitrera Luiga.

Rent och snyggt

Under februari började tre praktikanter hos oss. De kommer från TalangAkademin Huddinge, en verksamhet som ger arbetssökande i Huddinge chansen att få yrkeserfarenhet genom praktik inom bland annat fastighetsbranschen.

– Vi är så glada att de har börjat. De kommer att praktisera som trivselvärdar, rondera i våra fastigheter och gårdar och hålla rent och snyggt.

Andra åtgärder

Förutom trivselvärdarna görs även andra åtgärder för att komma till rätta med sopproblematiken. Tillsammans med företaget Urban Earth Consulting har vi haft en rundvandring i områdena för att finna lösningar på hur det kan bli lättare att slänga rätt.

– Det var väldigt intressant och jag ser emot fram flera konkreta åtgärder som vi kan testa, berättar Rosa Vitrera Luiga.

Åtgärderna kan vara alltifrån att flytta på papperskorgar till att öka närvaron på plats.

– Vi märker att våra hyresgäster sällan kastar fel när vår personal finns på plats på gården.

I höst hoppas Rosa även få genomföra någon form av event eller utbildning med fokus på sopor men framför allt trivsel i området.

– Vi har haft ”sopskola” tidigare och det var väldigt uppskattat av våra hyresgäster. Just nu ska vi ju inte träffas, men om pandemin går över så hoppas vi kunna genomföra några event under hösten, säger hon.

Publicerad:

Senast uppdaterad: