Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Ta hand om vitvarorna

Kan man göra en insats för miljön genom att ta hand om sina vitvaror? Svaret är ja! Här får du också tips på hur du smartast frostar av frysen.

Kyl, frys, diskmaskin och tvättmaskin ska bara fungera och vara våra pålitliga, ovärderliga assistenter i vardagen. Genom att lägga lite tid på att ta hand om dina vitvaror förlänger du livslängden och gör på flera sätt en insats för miljön.

Kylen

Temperaturen i ett kylskåp bör inte vara högre än +8 grader, då kan maten bli dålig i förtid eller i värsta fall orsaka matförgiftning. Det brukar sägas att den optimala temperaturen är omkring +5 grader.Kylskåpet ska inte ha högre temperatur än 8 grader

Eftersom värme stiger är det ofta svalare långt ner i kylskåpet. Dubbelkolla detta genom att lägga en termometer i kylskåpet och placera de mest värmekänsliga matvarorna (som mejerier, kött och fisk) där det är svalast och de mindre känsliga varorna (exempelvis grön- saker) där temperaturen är något högre.

Tips: I kylskåpets botten finns ett litet hål där kondensvatten ska kunna rinna ut och det behöver hållas rent. Du kan underlätta kondensvattnet att rinna av genom att inte placera kylskåpshyllorna hela vägen, de ska inte nudda den bakre väggen. Undvik också att stapla matvaror på varandra precis där kylplattan sitter.

Frysen

Om du inte har en självavfrostande frys behöver du frosta av när det börjar bli svårt att dra ut lådorna eller att stänga dörren eftersom isbeläggningar gör temperaturen ojämn och ökar energi- förbrukningen.

Tips: Isen bildas av fukt som kommer in varje gång frysdörren öppnas. Om du fryser in varm mat bildas isen snabbare, eftersom värmeångan från maten blir till is. En välfylld frys drar min- dre el än en halvtom eftersom de frysta varorna bidrar till att hålla nere temperaturen. Att laga mycket mat åt gången, göra långkok och frysa in matlådor finns det alltså flera fördelar med.

Så avfrostar du frysen:

Avfrosta när det är kallt ute. Då kan du ställa den frysta maten utomhus i kylan, till exempel på balkongen, under tiden.

1. Stäng av frysen och töm den på matvarorna.
2. Ställ upp dörren. Lägg tidningar och en handduk på golvet nedanför frysen. Låt även understa lådan vara kvar i frysen för att samla upp smältvattnet.
3. Avlägsna aldrig isen med hjälp av verktyg, det kan skada frysgallret och väggarna. Ställ istället in en bunke med varmt vatten på en av hyllorna för att snabba på avfrostningen.
4. När isen har smält kan du passa på att göra rent frysen. Diska lådor och hyllor. Även gummilisterna kan behöva rengöras från smuts.
5. Sätt på frysen. När den har har rätt temperatur igen kan du ställa tillbaka alla matvaror.

Diskmaskinen

Genom att rengöra diskmaskinen regelbundet slipper du dålig lukt och att den diskar dåligt på grund av ansamlingar av gamla matrester och kalkavlagringar. Genom att du sköter den förlänger du dessutom dess livslängd – vilket är bra för miljön.

Tips: En gång i månaden, häll cirka en deciliter ättika i botten av maskinen innan du startar den.  Ättika är ett effektivt och miljövänligt rengöringsmedel. Rengör filtret och de små hålen i spolarmarna, som lätt blir igentäppta, med jämna mellanrum.

Tvättmaskinen

Även tvättmaskinen behöver rengöras då och då. Få bort dålig lukt och smuts genom att köra tvättmaskinen tom på 90 grader. Genom att samtidigt addera några matskedar citronsyra, som är miljövänligt, i tvättmedelsfacket blir rengöringen ännu mer effektiv. Citronsyra tar bort kalkavlagringar.

Tips: Många plagg som tål 60 grader blir rena redan vid 40 grader. Tvätta därför på så låg tem- peratur som möjligt eftersom det sliter mindre på kläderna och dessutom sparar energi. Använd alltid ekonomiprogram om det finns.

Tvätta hållbart

Att förlänga livet på dina kläder är ett sätt att värna om miljön. Klimatpåverkan, vattenförbrukning och mängden avfall minskar.

Tvätta hållbart

Senast uppdaterad: