Hoppa till innehållet

Vägglöss

Vägglöss är blodsugande. Dagtid lever de i springor i sängbottnar eller möbler. I skymningen kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av. Här får du råd och tips vad du ska titta på om du misstänker att du drabbats av vägglöss.

Tips vid misstanke om vägglöss

 • Sök igenom sängar och möbler i anslutning till din säng.
 • Titta under madrassen, på undersidan av sängen, i springor, sänghörn och bakom sänggaveln.
 • De flesta vägglöss håller sig nära eller i anslutning till sängen eller en soffa där man ligger eller sitter en längre stund. Vägglöss är lata.
 • Använd en ficklampa när du letar efter vägglöss eller spår efter dem. Leta efter små prickar som är avföringen från vägglusen eller blodfläckar.
 • En fullvuxen vägglus påminner om en äppelkärna i storlek och form. Vägglöss biter och betten kan se ut och kännas som myggbett. Det är inte alla som får utslag av betten och utslagen kan komma upp till 10-14 dagar efter ett bett. I sällsynta fall kan man få en omedelbar allergisk reaktion.

Om du hittar något som misstänks vara ett spår av vägglöss, ska du ringa vår saneringsfirma Anticimex på telefon 075-245 10 00 och boka en tid för inspektion i din lägenhet.

Detta är gratis för dig som hyresgäst hos Huge. Vägglöss måste saneras professionellt, det är inget du kan lösa på egen hand. Tänk på att du som hyresgäst hos Huge har upplysningsplikt när det gäller skadedjur. Detta innebär att du är skyldig att informera hyresvärden om att du har vägglöss i din bostad.

Bett från vägglöss

Det finns inget som tyder på att vägglöss kan sprida några sjukdomar, men dem sprider obehag och ger bekymmer. Bett från vägglöss kan likna myggbett och kliar ofta rejält under en längre period. Om angreppet i rummet är stort är det inte ovanligt med flera bett på såväl armar och ben. Om man har färre bett eller ett fåtal bett på ett och samma ställe kan det röra sig om en individ som biter flera gånger, kanske för att den har blivit störd.

Gör så här om du har blivit biten:

 • Tvätta gärna betten med mild tvål och ljummet vatten, försök att undvika att klia för att förhindra infektioner och därmed risk för ärr.
 • För att lindra klådan kan man dämpa den med en bedövande salva, tex. Xylocainsalva som finns att köpa på Apoteket receptfritt.
 • Om betten svullnar upp och blir kraftigt röda kan det har uppstått en allergisk reaktion, uppsök då en läkare för behandling med antihistaminer.

 Vägglöss är blodsugande. Dagtid lever de i springor i sängbottnar eller möbler. I skymningen kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av. Sticket är inte smärtsamt men vissa personer utvecklar en allergisk reaktion mot vägglusens saliv som injiceras under måltiden. Svullnad och rodnad tillsammans med viss smärta och klåda är vanliga symptom. Vägglöss kan leva upp till ett år utan föda och att försöka svälta ut dem är nästan omöjligt.

Åtgärder som minskar besvären vid vägglössproblem:

 • Låt sängen stå fritt i rummet (utan kontakt med väggar, sängbord eller andra möbler) Låt lakanen hänga fritt på sidorna runt sängen.
 • Flytta inte ut saker från sovrummet. Du kan sprida vägglöss till andra rum eller personer och därmed förlänga saneringstiden.
 • Förvara tvättade kläder i slutna plastpåsar eller plastlådor med lock under saneringstiden. Vägglöss dör vid 60 graders tvätt och i torktumlare och torkskåp med värme. Förvärm skåp och tumlare innan användning så att rätt temperatur uppnås. 50 minuter ca tid.
 • Sov kvar i din säng under saneringen. Det minskar risken för spridning till andra rum i lägenheten.
 • Våttorka och dammsug inte de sanerade ytorna på 5-6 veckor. Medlet som använts ska finnas kvar och ha effekt på de insekter som kommer i kontakt med behandlade ytor.

Undvik följande för att inte sprida vägglöss:

 • Släng inte möbler eller lösöre som är angripna av vägglöss. Det går nästan alltid att sanera. Är du osäker, fråga saneringsbolaget. Ta inte upp möbler och andra saker från grovsoprummet. Vägglöss är dåliga klättrare, en liten stöt mot en kant med en möbel kan få vägglössen att ramla av i hissen, trappan eller i porten så någon annan kan få med sig vägglössen hem till sin bostad.
 • Sanera inte själv! Vägglöss är duktiga på att utveckla motståndskraft mot gifter, de flyr dock från gifterna och du riskerar att då sprida dem till fler platser i lägenheten.

Råd vid resor

Alla resor med övernattning utgör en risk att få med sig vägglöss hem. Detta gäller både för nationella och internationella resor. Lågprishotell eller vandrarhem innebär inte en större risk än något mer exklusivt hotell. Vägglössen bryr sig inte om hur mycket du har betalat för ditt rum.

Sluta inte att resa, var bara mer uppmärksam och försiktig så att du inte hjälper vägglössen att sprida sig vidare till ditt hem. Bett kan vara det första tecknet på ett angrepp. Tänk på att det kan ta upp till 14 dagar mellan bett och utslag, framförallt om du aldrig tidigare blivit biten av vägglöss.

Lär dig känna igen hur en vägglus ser ut, så att du reagerar när du ser en. Leta efter små svarta prickar (vägglusavföring), ljusa skal (ömsat skinn) och små blodfläckar på sängkläderna, då dessa också kan vara tidiga tecken på ett angrepp. Ju snabbare du upptäcker att du blivit drabbad desto enklare är det att bli av med vägglössen.

Inför resan:

 • Lägg dina kläder, elektronik och annan packning i plastpåsar. Packa dessutom ner extra plastpåsar i olika storlekar. En vägglus kan inte tugga sig igenom plast eller tyg.

Vid ankomst:

 • Börja med att lägga din väska och övrigt bagage i badrummet när du undersöker rummet.
 • Sök igenom sängen och möbler i anslutning till sängen. Titta under madrassen, i springor, sänghörn och bakom sänggavel. Använd en ficklampa och något spetsigt att peta med när du letar efter vägglöss och spår efter dem. Leta efter små svarta prickar, blodfläckar och ljusa skal.
 • Undvik sedan att lägga väskan på eller under sängen.
 • Använd tätslutande plastpåsar för dina kläder och andra föremål, för att undvika att få med vägglöss hem. 90% av alla vägglöss i ett rum finns i eller nära anslutning till sängen. Om du hittar något du misstänker vara ett spår, meddela hotellet och kräv ett annat rum.

Vid hemkomst:

 • Placera din väska utomhus eller i ett förråd, eller i dusch/badkar i samband med uppackningen.
 • Tvätta alla kläder, helst i 60 grader, torktumla varmt eller använd torkskåp för saker som tål värme. (Det ska bli en hastig värme, så förvärm innan du lägger eller hänger in sakerna, få saker åt gången så allt blir varmt)
 • Om du har haft med dig elektronik som reseväckarklocka, mobil mm, fortsätt förvara dem i en plastpåse under några dagar. Om det finns vägglöss i dem kryper de fram när de blir hungriga.
 • Utnyttja frysen (-18 grader i tre dygn) Se även här till att det blir hastig kyla.
 • Vägglöss kan anpassa sig om det blir sakta varmt eller kallt och då överlever de.
 • Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum

Hur en sanering kan gå till

Det är mycket viktigt att alla instruktioner följs mycket noggrant. Om instruktionerna inte följs kommer du garanterat att få stå ut med vägglössen längre än nödvändigt. Saneringen är gratis för dig som bor hos Huge och kan gå till på följande sätt:

Saneringsteknikerna börjar med en besiktning av rummet och möblerna för att lokalisera var vägglössen håller till. Flytta inte ut några saker från sovrummet före inspektionen och ingen storstädning men dammsug och rengör lite så det går lätt att göra en inspektion.

 • Våttorka och dammsug inte de sanerade ytorna på 5-6 veckor. Medlet som använts ska finnas kvar och ha effekt på de insekter som kommer i kontakt med behandlade ytor.
 • Behandling av textilier: tvätta över 60°C (se tvättråd), frys: -18°C i en vecka, värme: torktumla i ca 50 minuter

Beroende på mängden vägglöss och var de finns anpassas saneringen därefter. Några av metoderna är:

 • Kiselpulver kan strös löst bakom, runt golvsocklar. Kisel är extremt uttorkande pulver som fastnar på små insekter som vägglöss. Det är även långtidsverkande (så länge det är torrt), små vägglöss dör efter en vecka, vuxna vägglöss dör efter 35 dagar av uttorkning.
 • Värmebehandling; lösöret placeras i tält som värms upp i cirka ett dygn. Värmen i tältet dödar alla kryp.

Du bör inte vistas i rummet eller lägenheten direkt efter saneringen. Du bör hålla dig borta under 4-24 timmar, beroende på vilka ämnen som används. Husdjur och överkänsliga personer, barn och gravida ska för säkerhets skull undvika att vistas i lägenheten i upp till två dygn.

Saneringsteknikern kommer att informera dig på plats om vad som gäller vid saneringen.

Det kan ta mellan två och sex veckor i normala fall att bli av med alla vägglöss och under den tiden upprepas saneringen efter behov.

Underlätta för saneringen

Det kan krävas mer än en sanering och det är viktigt att i förväg tvätta alla sängkläder och textilier som finns i eller nära sängen i minst 60 grader C. Packa alla sängtextilier i tättslutande plastpåsar och förvara dem i dessa under saneringen för att undvika nya angrepp. Det som inte tål att tvättas varmt kan frysas i plastpåsar, exempelvis kuddar, väskor och gardiner.

Skadedjurskarantän

Du får gärna byta din bostad inom Huges bestånd. En av förutsättningarna för detta är dock att din bostad är fri från skadedjur. Som hyresgäst är du skyldig att anmäla förekomsten av skadedjur. Har du haft bostaden sanerad mot skadedjur måste du bo kvar 6 månader efter sista saneringen, innan du får byta.

Det här är en trygghet både för den som flyttar ut och den som flyttar in i våra bostäder, att det förhoppningsvis inte finns några skadedjur i våra bostäder. Titta gärna på vår hemsida www.huge.se för att se vad vi definierar som skadedjur och hur du upptäcker dem.

Om du drabbats

Om du misstänker eller vet att du drabbats av skadedjur – ring vår samarbetsparter Anticimex 075-245 10 00

Skadesaneringen är kostnadsfri för dig som hyresgäst hos, så tveka inte att anmäla om du misstänker att det finns skadedjur i ditt hem.

Vanliga frågor och svar

Kan vägglöss flyga? 
Nej, vägglöss kan varken hoppa eller flyga. De kan endast krypa men de är snabba.

Kan vägglöss krypa upp i taket och släppa taget för att ta sig ner sig till sängen?
Det är fullt troligt att det kan hända, men det är inte ett medvetet beteende. Deras beteende är att förflytta sig uppåt, och resultatet kan då bli att de råkar tappa taget och trilla ned i sängen.

Är vägglössen bara på väggarna? 
Nej, namnet är missvisande, då vägglössen befinner sig där det finns störst chans att hitta mat, dvs i sängen. De kan dock finnas bakom tavlor, i eluttag, lampor, möbler m.m. men troligtvis finns de i dessa fall även i sängen.

Sprider vägglöss några sjukdomar? 
Nej. Flera undersökningar har gjorts på sjukdomar såsom resistenta bakterier, HIV och gulsot och man har konstaterat att vägglöss kan ha virus och bakterier i sig men dessa sprids inte vidare till människan.

Finns det fler vägglöss om det är smutsigt och ohygieniskt? 
Nej. Vägglöss sprids med oss människor när vi flyttar våra saker mellan platser. Där det finns möjlighet för vägglössen att hitta mat och gömställe, kan de överleva och fortplanta sig. Städning kan kanske hjälpa till att hitta vägglöss tidigare, men man måste då också veta vad det är man ser. Man kan inte städa bort ett angrepp.

Vad beror ökningen av vägglöss på? 
Många människor är ute och reser mer än tidigare. Vi reser oftare och längre bort än vi någonsin tidigare har gjort. Vägglössen är passiva fripassagerare som följer med oavsett vem som reser och var eller hur man reser.

Lever vägglössen på oss? 
Precis som myggor och fästingar behöver vägglössen oss som värddjur. Precis som dessa lämnar vägglössen oss när de ätit färdigt. För vägglössen tar det cirka 10-15 minuter.

Tål vägglöss kyla, kan jag bli av med dem om jag öppnar ett fönster? 
Tyvärr en långsam, gradvis nedkylning gör bara att de minskar sin aktivitet och lägger sig i dvala för att sedan öka aktiviteten igen när förhållandena är mer gynnsamma. En snabb och intensiv kyla (-18 grader) i flera dygn klarar de inte. Därför kan du använda frysen för att sanera angripna föremål.

Varför kan inte saneringsföretaget bara spraya gift så de försvinner?
Vägglössens återkomst beror delvis på ett flitigt användare av insektsgiftet. De har blivit resistenta (motståndskraftiga) mot gifter och dör alltså inte av det i samma utsträckning som tidigare. Frikostig sprayning kan i förlängningen få en motverkande effekt, då insekterna jagas iväg till andra rum av gifterna eftersom de försöker undvika dem.

Kan vägglössen lägga ägg utan att para sig? 
Nej, vuxna vägglöss är antingen honor eller hanar och de behöver para sig för att befrukta äggen. Honan kan efter en parning, spara på spermier i kroppen i ett antal veckor och lägga ägg under denna tid utan att para om sig. Hon behöver dock mat för att utveckla och lägg äggen. Men det räcker med en befruktad hona för att starta ett stort angrepp i ett rum.

Var ska jag leta efter vägglössen? 
Vägglössen uppehåller sig i matens (människans) närhet. 90% av alla vägglöss i ett rum finns i eller i nära anslutning till sängen. Titta under madrassen, i springor, sänghörn och bakom sänggavel. Tänk på att även undersöka soffor, fåtöljer. Även ”hårda” möbler kan vara ett bra gömställe, bara det är mörkt och undanskymt.

Vad ska man göra om man upptäcker skadedjur?
Det är ytterst viktigt att man snabbt kontaktar Anticimex efter första upptäckten, för att saneringen snabbt skall kunna påbörjas. En snabbt påbörjad sanering är viktig dels för att minska risken för spridning, dels för att saneringen skall bli så framgångsrik som möjligt.

Vilka skyldigheter har jag som hyresgäst?
Att anmäla att man har skadedjur. Att ha lägenheten tillgänglig för sanering. Att respektera överenskomna tider. Att följa de instruktioner som du får från Anticimex, gällande vad som gäller före och efter saneringstillfället.

Hur undviker man att få vägglöss?
Undvik att köpa, eller ta hem begagnade textilmöbler, du vet aldrig var de har varit, eller om den förre ägaren har till exempel vägglöss.

Under resan:
Skadedjur kommer ofta in i våra hem efter resor i Sverige, eller utomlands. Om du reser:

 • Titta i sängen. Svarta prickar är till exempel tecken på vägglöss.
 • Förvara resväskor långt från sängen, eller bäddsoffor. Förvara inte på golvet.
 • Låt kläder vara kvar i väskor och håll väskor stängda.
 • Om du hittar spår – kräv att få byta rum.

När du kommer hem:
Sanera kläder efter resan: tvätta eller lägg i torkskåp i 60°C, eller torktumla under 50 minuter. Alternativt kan du lägga saker i frysen under sju dygn. Lägg allt som skall saneras i plastpåsar och stäng noggrant. Dammsug resväskan. Lägg dammsugarpåsen i plastpåse och kasta den i soporna.

Hur vet man att det finns vägglöss i lägenheten?
Ett tecken på att det kan finnas vägglöss i lägenheten är spår efter bett på kroppen. Men endast spår av bett är inget bevis för att det är från vägglöss, eftersom det finns många andra insekter som biter. Inte ens en läkare kan avgöra skillnaden mellan till exempel myggbett och bett från vägglöss.

Andra mer säkra spår är svarta prickar efter deras spillning, som ofta kan ses på undersidan av sängen eller madrassen.

Måste man vara kvar i lägenheten under saneringstiden?
Vägglöss kan leva upp till ett år utan föda och att försöka svälta ut dem är nästan omöjligt därför skall du bo kvar och sova i lägenheten för att saneringen skall gå snabbt och effektivt. Undvik dock att ha övernattande gäster, eftersom de riskerar att sprida vägglössen

Behöver jag kasta möbler som har blivit angripna av vägglöss?
Nej. Vägglöss förstör inte möbler. Det går bra att sanera med olika metoder och sedan rengöra.

 Hur lång tid tar det innan vägglössen är borta?
2-3 veckor efter saneringen bör man se en förbättring: färre levande vägglöss och färre bett. Det tar cirka 5-6 veckor innan medlet har hunnit verka fullt ut och saneringen fått full effekt, under förutsättning att instruktioner från Anticimex följs. Ofta behövs endast en behandling. Fler uppföljande besök kan ske under saneringstiden. Efter cirka 6-8 veckor kontaktas du av Anticimex och om det inte finns några spår av löss räknas lägenheten som ren. I annat fall fortsätter saneringen. Sanningen är att det ibland tar tid – det finns inga mirakelmedel, utan medlet, kisel måste få verka under en tid och på grund av vissa omständigheter lyckas saneringen olika bra.

Hur slipper man bli biten av vägglöss?
Ställ sängen en bit från väggen. Låt lakanet hänga ned utan att vika in det under madrassen. Detta försvårar för vägglössen att klättra upp. Stryk vaselin runt sängbenen, eller ställ sängbenen i skålar/burkar med vatten blandat med lite diskmedel, vilket också kan hindra vägglössen att få fäste i sängen/madrassen. Dubbelhäftande tejp kan också användas runt ben eller på madrass. Byt sängkläder ofta.

Hur gör jag om jag har blivit biten och får besvär?
Om du får bett och besvär finns det receptfria mediciner som kan minska obehagen. På apoteket kan du t ex köpa salvan Xylocain, som hjälper mot klåda. Har du större allergiska problem ska du söka läkare och få Antihistamin utskrivet.

Hur kan man undvika att sprida vägglössen till övriga lägenheten och föremål? 
Förvara aldrig väskor eller annat under sängen. Håll utrymmet tomt så minskar risken att vägglössen sprids till dina saker. Det är viktigt att inte drabbas av panik och flytta runt textilier och andra föremål i hemmet. Vägglössen sprids då lätt till andra ställen.

Andra sorters skadedjur

Så skyddar du dig från getingar

Getingarnas närhet kan vara störande och när de visar sig i stort antal blir de svåra att skydda sig från. Att hålla getingarna borta kan ibland kännas omöjligt men här har vi samlat några tips:

Läs mer om getingar

Så skyddar du dig från kackerlackor

Kackerlackan är en av de äldsta insekterna och dessutom världens äldsta skadedjur. Den har funnits i runt 300 miljoner år. Kackerlackor är allätare och förstör matvaror genom att äta av dem.

Läs mer om kackerlackor

Så skyddar du dig mot råttor

Det finns mycket råttor i Stockholm och Huddinge är dessvärre inget undantag. De lever under hus och i avloppssystem. Den goda tillgången på skräp och sopor gör att råttorna trivs och förökar sig.

Läs mer om råttor

 

Publicerad:

Senast uppdaterad: