Hoppa till innehållet

Huges bin

Bin har en väldigt viktig uppgift världen över – varje dag under sommarhalvåret flyger de från bikupan för att pollinera grönsaker och växter. Det är tack vare dem som vi kan äta oss mätta. Antalet minskar dock drastiskt och därför arbetar vi på Huge för att samhället ska få fler bin. Vi har ställt ut ett antal bikupor runtom i Huddinge där bina kan äta och arbeta.

Bi i Björnkulla

Här finns Huges bikupor:

 • Björnkulla – vid fotbollsplanen vid skolan
 • Flemingsberg – studentskrapans takterass
 • Skogås – naturslingan på Studievägen
 • Vårby (under planering)

Bikuporna är placerade fyra i grupp, då har bina lättare att få grannar och man undviker inavel.

Det är Huddingeortens Biodlareförening som sköter om våra bin.

Vanliga frågor och svar om bin

 • Tyvärr hotas bin av den så kallade bi-döden. Bin dör av olika sjukdomar orsakade av miljögifter och bekämpningsmedel som vi sprutar på våra grödor. Genom att ställa ut bikupor hjälper Huge bina att föröka sig och bli fler till antalet.

 • Huges bin får ekologisk honung hela vinterhalvåret och början på säsongen. Det är vanligast att biodlaren ger sina bin sockerlösning men Huge väljer honung eftersom det är mer naturligt. Under sommaren lever bin av nektar och pollen.

 • Bin är inte farliga så länge man inte är allergisk mot bistick. I regel föredrar de också blommor framför människors mat, men man bör alltid hålla ett öga öppet på tallriken eller läskburken. Många människor med ledvärk eller reumatism använder faktiskt bistick som ett sätt att lindra besvären eftersom ett kortisonliknande ämne injiceras i samband med sticket.

 • Bin har en mycket viktig, global uppgift. Deras pollinering är av stort värde för ekosystemen, och cirka hälften av all världens mat vi äter är helt beroende av pollinerande insekter. Varje dag samlar de in pollen, nektar och vatten för att hålla kupan levande och aktiv.  

 • Bin gör inte bara honung. De gör även bivax som kan användas till allt möjligt, till exempel hudkräm och ljus. De producerar också propolis som anses vara ett ämne med hälsofrämjande egenskaper tack vare att det är desinficerande och har en antibiotisk effekt. Den pollen de samlar är proteinrik och måste frysas ned för att sedan torka innan det kan användas. Det innehåller flera vitaminer och mineraler och kan användas både som näringstillskott och i till exempel schampo och hudkräm.

 • Getingar är mer aggressiva. Bin är lugnare och flyger främst mellan sin bikupa och blommor, en flygtur som kan vara flera kilometer lång. Rent utseendemässigt är bin mer ludna i kroppen och lite större runt midjan.

 • Bin lever i bikupor där varje kupa rymmer ett bisamhälle. Bin kan inte leva för sig själva utan är beroende av hela samhället. På sommaren kan det finnas hela 80 000 bin i ett samhälle. Varje samhälle har en drottning och cirka 2000 drönare (hanar). Övriga bin är honor. Om drottningen dör så dör hela bisamhället.

Källa: Hans Samland, ordförande på Huddingeortens Biodlareförening 

Publicerad:

Senast uppdaterad: