Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Skadedjur

Det blir allt vanligare med skadedjur som exempelvis kackerlackor, pälsängrar, silverfiskar, vägglöss och mjölbaggar dyker upp som objudna gäster och stör husfriden. Skadedjur är ett ökande problem såväl i flerfamiljshus som i villor och radhus. Vi på Huge vill bryta denna trend. En förutsättning för detta är att vi alla arbetar tillsammans. Om du misstänker att du har fått skadedjur i lägenheten är du enligt hyreslagen skyldig att anmäla detta. Agera direkt och kontakta vår samarbetspartner Anticimex!

Du betalar ingenting för saneringen, oavsett hur problemet har uppkommit. Huge står för alla kostnader. Detta gäller även för andra skadedjur, som pälsängrar, råttor och kackerlackor.

Skadedjursanmälan: 

Anticimex, 075-245 10 00

Anticimex

Om du drabbats av skadedjur

Det är viktigt både för dig som hyresgäst och oss som hyresvärd, att åtgärderna görs snabbt och effektivt efter första upptäckten så att skadedjuren inte sprids.

Vi ber dig därför att

 • Anmäla att du har skadedjur så snabbt som möjligt.
 • Ha lägenheten tillgänglig för sanering.
 • Respektera överenskomna tider.
 • Följa de instruktioner du har fått från saneringsföretaget.

När du misstänker eller vet att du har drabbats av skadedjur ska du direkt

 • Kasta alla matvaror som är angripna
 • Rengör hyllor och lådor noga
 • Tvätta textilier som är angripna

Tänk på att så länge det finns skadedjur i din lägenhet kan du inte byta till någon annan lägenhet hos oss. Vi har 6 månaders karantän för allas trivsel.

Så tvättar du angripna textilier

När du sanerar kläder och textiler i tvättstugan skall dessa läggas i majspåsar. Knyt ihop påsen innan du går till tvättstugan. Påsen kan läggas direkt i tvättmaskinen och tvättas i 60 grader eftersom påsen löses upp i tvätten. Majspåsar kan du skaffa från Anticimex eller hos oss på Huge.

Förhindra skadedjur

Att drabbas av skadedjur har ingenting att göra med hygien. Det är däremot viktigt att hålla en god hygien för att motverka att de snabbt förökar sig. Eftersom skadedjur generellt sett inte trivs i rena och torra utrymmen är det bra att städa noggrant några gånger per år.

 • Plocka ur köksskåp och lådor. Rengör hyllor, lådor och bakom spisen.
 • Tvätta bakom annan köksutrustning som går att dra fram.
 • Dammsug vid golvlisterna i hela lägenheten med ett smalt munstycke.
 • Eftersom insekter gärna gömmer sig i springor är det viktigt att rensa dessa.

Kom ihåg att rengöra städmaterialet noggrant både före och efter städning.

Begagnat och second hand

Om du köper begagnade textilmöbler och kläder rekommenderar vi att du undersöker dem noga. Du vet aldrig var de har varit, eller om den förre ägaren till exempel har vägglöss hemma. De mest typiska kännetecknen är mörka prickar efter vägglössens spillning, som ofta hittas på undersidan av madrasser eller sängramar.

Kom ihåg att om du misstänker eller vet att en möbel eller något annat föremål är behäftat med vägglöss eller annan ohyra, får det inte tas in i lägenheten.

Ta aldrig hem kasserade möbler du hittar i grovsopor! Det finns en mycket stor risk att en sådan möbel är ansatt av vägglöss.

Tips på resan

Skadedjur kommer ofta in i våra hem efter resor i Sverige, eller utomlands. Här är några tips för att undvika att du får ovälkommet resesällskap med dig hem:

 • Undersök hotellsängen. Upptäcker du små svarta fläckar eller sen en lus – kräv att få byta rum.
 • Förvara resväskor långt från sängar och soffor och ha dem inte på golvet.
 • Låt kläderna vara kvar i väskan och håll den stängd.
 • Vägglöss kan inte tränga igenom plast så det är bra att ha med sig några plastpåsar att lägga kläder och tillbehör i.
 • Brukar du köpa mat med dig hem när du är utomlands, var extra uppmärksam så du inte får kackerlackor med dig hem.

När du kommer hem:

 • Lägg allt som ska saneras i plastpåsar och stäng noggrant.
 • Tvätta alla kläder du haft med dig alternativt kan du lägga dem i torkskåp i 60 grader eller torktumla dem under 50 minuter. Du kan också välja att lägga dina saker i frysen under sju dygn.
 • Rengör även väskor. Dammsug dessa och kasta dammsugpåsen i soporna i en hopknuten plastpåse.

Större skadedjur

Råttor och möss räknas också som skadedjur. Mata därför inte fåglar från balkongen eller på uteplatsen, eftersom spilld mat kan locka till sig just råttor och möss.

Så skyddar du dig från vägglöss

Vägglöss är blodsugande. Dagtid lever de i springor i sängbottnar eller möbler. I skymningen kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av. Här får du råd och tips vad du ska titta på om du misstänker att du drabbats av vägglöss.

Läs mer om vägglöss

Så skyddar du dig mot råttor

Det finns mycket råttor i Stockholm och Huddinge är dessvärre inget undantag. De lever under hus och i avloppssystem. Den goda tillgången på skräp och sopor gör att råttorna trivs och förökar sig.

Läs mer om råttor

Så skyddar du dig från kackerlackor

Kackerlackan är en av de äldsta insekterna och dessutom världens äldsta skadedjur. Den har funnits i runt 300 miljoner år. Kackerlackor är allätare och förstör matvaror genom att äta av dem.

Läs mer om kackerlackor

Så skyddar du dig från getingar

Getingarnas närhet kan vara störande och när de visar sig i stort antal blir de svåra att skydda sig från. Att hålla getingarna borta kan ibland kännas omöjligt men här har vi samlat några tips:

Läs mer om getingar

Vad är skadedjurskarantän?

Har du haft bostaden sanerad mot skadedjur måste du bo kvar 6 månader efter sista saneringen, innan du får byta. Detta är en trygghetsåtgärd för alla våra hyresgäster allt för att minska risken för spridning.

Läs mer om skadedjurskarantän

Senast uppdaterad: