Hoppa till innehållet

Kakor på Huge.se

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig bästa möjliga funktion på vår webbplats. Innan du godkänt sätter vi bara nödvändiga kakor. Du kan välja vilka kakor vi får använda. Vad är kakor?

Vägglöss

Vägglöss är blodsugande. Dagtid lever de i springor i sängbottnar eller möbler. I skymningen kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av. Här får du råd och tips vad du ska titta på om du misstänker att du drabbats av vägglöss.

Tips vid misstanke om vägglöss

  • Sök igenom sängar och möbler i anslutning till din säng.
  • Titta under madrassen, på undersidan av sängen, i springor, sänghörn och bakom sänggaveln.
  • De flesta vägglöss håller sig nära sängen eller en soffa där man ligger eller sitter en längre stund. Vägglöss är lata.
  • Använd en ficklampa när du letar efter vägglöss eller spår efter dem. Leta efter små prickar som är avföringen från vägglusen eller blodfläckar.
  • En fullvuxen vägglus påminner om en äppelkärna i storlek och form. Vägglöss biter och betten kan se ut och kännas som myggbett. Det är inte alla som får utslag av betten och utslagen kan komma upp till 10-14 dagar efter ett bett. I sällsynta fall kan man få en omedelbar allergisk reaktion.

Om du hittar något som misstänks vara ett spår av vägglöss, ska du ringa vår saneringsfirma Anticimex på telefon 075-245 10 00 och boka en tid för inspektion i din lägenhet.

Detta är gratis för dig som hyresgäst hos Huge. Vägglöss måste saneras professionellt, det är inget du kan lösa på egen hand. Tänk på att du som hyresgäst är skyldig att informera oss på Huge om att du har vägglöss i din bostad.

Bett från vägglöss

Det finns inget som tyder på att vägglöss kan sprida några sjukdomar, men de sprider obehag och ger bekymmer. Bett från vägglöss kan likna myggbett och kliar ofta rejält under en längre period. Om angreppet i rummet är stort är det inte ovanligt med flera bett på såväl armar och ben. Om man har färre bett eller ett fåtal bett på ett och samma ställe kan det röra sig om en individ som biter flera gånger, kanske för att den har blivit störd.

Gör så här om du har blivit biten:

  • Tvätta gärna betten med mild tvål och ljummet vatten. Försök att undvika att klia för att förhindra infektioner och därmed risk för ärr.
  • Lindra klådan med en bedövande salva, till exempel Xylocain. Den finns som finns att köpa receptfritt på Apoteket .
  • Om betten svullnar upp och blir kraftigt röda kan det vara tecken på en allergisk reaktion. Uppsök då en läkare för behandling med antihistaminer.

 Vägglöss är blodsugande. Dagtid lever de i springor i sängbottnar eller möbler. I skymningen kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av. Bettet är inte smärtsamt men vissa personer utvecklar en allergisk reaktion mot vägglusens saliv. Svullnad och rodnad tillsammans med viss smärta och klåda är vanliga symptom. Vägglöss kan leva upp till ett år utan föda och att försöka svälta ut dem är nästan omöjligt.

Åtgärder som minskar besvären vid vägglössproblem:

  • Låt sängen stå fritt i rummet (utan kontakt med väggar, sängbord eller andra möbler). Låt lakanen hänga fritt på sidorna runt sängen.
  • Flytta inte ut saker från sovrummet. Du kan sprida vägglöss till andra rum eller personer och därmed förlänga saneringstiden.
  • Förvara tvättade kläder i slutna plastpåsar eller plastlådor med lock under tiden för sanering. Vägglöss dör vid 60 graders tvätt och i torktumlare och torkskåp med värme, cirka 50 minuter. Förvärm skåp och tumlare innan användning för att uppnå rätt temperatur.
  • Sov kvar i din säng under saneringen. Det minskar risken för spridning till andra rum i lägenheten.
  • Våttorka och dammsug inte de sanerade ytorna på 5-6 veckor. Medlet som använts ska finnas kvar och ha effekt på de insekter som kommer i kontakt med behandlade ytor.

Undvik följande för att inte sprida vägglöss:

  • Släng inte möbler eller saker som är angripna av vägglöss. De går nästan alltid att sanera. Är du osäker, fråga dem som gör saneringen. Ta inte upp möbler och andra saker från grovsoprummet. Vägglöss är dåliga klättrare, en liten stöt mot en kant med en möbel kan få vägglössen att ramla av i hissen, trappan eller i porten. Då kan någon annan kan få med sig vägglössen hem.
  • Sanera inte själv! Vägglöss är duktiga på att utveckla motståndskraft mot gifter. De flyr dock från gifterna och du riskerar att då sprida dem till fler platser i lägenheten.

Råd vid resor

Alla resor med övernattning utgör en risk att få med sig vägglöss hem. Detta gäller både för resor i Sverige och till andra länder. Lågprishotell eller vandrarhem innebär inte en större risk än något mer exklusivt hotell. Vägglössen bryr sig inte om hur mycket du har betalat för ditt rum.

Sluta inte att resa, var bara mer uppmärksam så du inte hjälper vägglössen att sprida sig vidare till ditt hem. Bett kan vara det första tecknet på ett angrepp. Tänk på att det kan ta upp till 14 dagar mellan bett och utslag, framförallt om du aldrig tidigare blivit biten av vägglöss.

Lär dig känna igen hur en vägglus ser ut, så att du reagerar när du ser en. Leta efter små svarta prickar (vägglusavföring), ljusa skal (ömsat skinn) och små blodfläckar på sängkläderna. Dessa kan vara tidiga tecken på ett angrepp. Ju snabbare du upptäcker vägglössen, desto enklare är det att bli av med dem.

Inför resan

  • Lägg dina kläder, elektronik och annan packning i plastpåsar. Packa dessutom ner extra plastpåsar i olika storlekar. En vägglus kan inte tugga sig igenom plast eller tyg.

Vid ankomst

  • Börja med att lägga din väska och övrigt bagage i badrummet när du undersöker rummet.
  • Sök igenom sängen och andra möbler intill sängen. Titta under madrassen, i springor, sänghörn och bakom sänggavel. Använd en ficklampa och något spetsigt att peta med när du letar efter vägglöss och spår efter dem. Leta efter små svarta prickar, blodfläckar och ljusa skal. 
  • Undvik att lägga väskan på eller under sängen.
  • Använd tätslutande plastpåsar för dina kläder och andra saker, för att undvika att få med vägglöss hem. 90% av alla vägglöss i ett rum finns i eller nära  sängen. Om du hittar något du misstänker vara ett spår, meddela hotellet och be att få byta rum.

Vid hemkomst

  • Placera din väska utomhus eller i ett förråd, eller i dusch/badkar när du packar upp.
  • Tvätta alla kläder, helst i 60 grader. Torktumla varmt eller använd torkskåp för saker som tål värme. Kläderna ska bli hastigt uppvärmda, så förvärm torktumlare eller torkskåp innan du lägger eller hänger in sakerna. Lägg bara in några få saker åt gången så allt blir varmt.
  • Om du har haft med dig elektronik som reseväckarklocka, mobil eller liknande, fortsätt förvara dem i en plastpåse under några dagar. Om det finns vägglöss i dem kryper de fram när de blir hungriga.
  • Utnyttja frysen (-18 grader i tre dygn). Se även här till att det blir hastig kyla.
  • Vägglöss kan anpassa sig om det blir sakta varmt eller kallt och då överlever de.

Hur en sanering kan gå till

Det är mycket viktigt att alla instruktioner följs mycket noggrant. Om du inte följer instruktionerna kommer du garanterat få stå ut med vägglössen längre än nödvändigt. Saneringen är gratis för dig som bor hos Huge och kan gå till så här:

Teknikerna som ska sanera börjar med en besiktning av rummet och möblerna för att se var vägglössen håller till. Flytta inte ut några saker från sovrummet innan dess och storstäda inte, men dammsug och rengör lite så det går lätt att göra en inspektion.

  • Våttorka och dammsug inte de sanerade ytorna på 5-6 veckor. Medlet som använts ska finnas kvar och ha effekt på de löss som kommer i kontakt med behandlade ytor.
  • Behandla textilier: tvätta över 60°C (se tvättråd), frys: -18°C i en vecka, värme: torktumla i ca 50 minuter

Beroende på mängden vägglöss och var de finns anpassas saneringen därefter. Några av metoderna är:

  • Kiselpulver kan strös löst bakom och runt golvsocklar. Kisel är extremt uttorkande pulver som fastnar på små insekter som vägglöss. Det är även långtidsverkande (så länge det är torrt). Små vägglöss dör efter en vecka, vuxna vägglöss dör efter 35 dagar av uttorkning.
  • Värmebehandling; dina saker placeras i tält som värms upp i cirka ett dygn. Värmen i tältet dödar alla kryp.

Du bör inte vistas i rummet eller lägenheten direkt efter saneringen. Du bör hålla dig borta under 4-24 timmar, beroende på vilka ämnen som används. Husdjur och överkänsliga personer, barn och gravida ska för säkerhets skull undvika att vistas i lägenheten i upp till två dygn.

Teknikerna som gör saneringen kommer att informera dig på plats om vad som gäller.

Det kan ta mellan två och sex veckor i normala fall att bli av med alla vägglöss och under den tiden upprepas saneringen efter behov.

Underlätta för saneringen

Det kan krävas mer än en sanering och det är viktigt att i förväg tvätta alla sängkläder och textilier som finns nära sängen. Tvätta i minst 60 grader. Förvara alla textilierna i tätslutande plastpåsar under saneringen för att undvika nya angrepp. Det som inte tål att tvättas varmt kan frysas i plastpåsar, exempelvis kuddar, väskor och gardiner.

Skadedjurskarantän

Du får gärna byta din bostad inom Huges bestånd. Ett villkor för detta är dock att din bostad är fri från skadedjur. Som hyresgäst är du skyldig att anmäla om du har skadedjur. Har du haft bostaden sanerad mot skadedjur måste du bo kvar 6 månader efter sista saneringen, innan du får byta. Det här är en trygghet både för den som flyttar ut och den som flyttar in, att det inte ska finns några skadedjur i våra bostäder. 

Om du drabbats

Om du misstänker eller vet att du drabbats av skadedjur – ring  Anticimex 075-245 10 00 som sköter saneringen åt oss på Huge.

Det är kostnadsfritt för dig som hyresgäst att få sanerat, så tveka inte att anmäla om du misstänker att det finns skadedjur i ditt hem.

Vanliga frågor och svar

Kan vägglöss flyga? 
Nej, vägglöss kan varken hoppa eller flyga. De kan bara krypa, men de är snabba.

Kan vägglöss krypa upp i taket och släppa taget för att ta sig ner sig till sängen?
Det är fullt troligt att det kan hända, men det är inte ett medvetet beteende. Deras beteende är att förflytta sig uppåt, och resultatet kan då bli att de råkar tappa taget och trilla ned i sängen.

Är vägglössen bara på väggarna? 
Nej, namnet är missvisande. Vägglössen håller till där det finns störst chans att hitta mat, det vill säga i sängen. De kan dock finnas bakom tavlor, i eluttag, lampor, möbler med mera, men troligtvis finns de då även i sängen.

Sprider vägglöss några sjukdomar? 
Nej. Flera undersökningar har gjorts kring resistenta bakterier, HIV och gulsot. Man har konstaterat att vägglöss kan ha virus och bakterier i sig, men dessa sprids inte vidare till människan.

Finns det fler vägglöss om det är smutsigt och ohygieniskt? 
Nej. Vägglöss sprids med oss människor när vi flyttar våra saker mellan platser. Där det finns mat och gömställe för vägglössen kan de överleva och bli fler. Städning kan kanske hjälpa dig att hitta vägglöss tidigare, men då måste du också veta vad det är du ser. Du kan inte städa bort ett angrepp.

Vad beror ökningen av vägglöss på? 
Många människor är ute och reser mer. Vi reser oftare och längre bort än tidigare. Vägglössen kan följa med hem oavsett vem som reser och var eller hur man reser.

Lever vägglössen på oss? 
Precis som myggor och fästingar behöver vägglössen oss som värddjur. Precis som dessa lämnar vägglössen oss när de ätit färdigt. För vägglössen tar det cirka 10-15 minuter.

Tål vägglöss kyla, kan jag bli av med dem om jag öppnar ett fönster? 
Tyvärr gör en långsam, gradvis nedkylning bara att vägglössen lägger sig i dvala. Sedan vaknar de till igen när det blivit varmare. En snabb och intensiv kyla (-18 grader) i flera dygn klarar de inte. Därför kan du använda frysen för att sanera angripna föremål.

Varför kan inte saneringsföretaget bara spraya gift så de försvinner?
Att vägglössen kommer tillbaka beror delvis på ett flitigt användande av insektsgift. De har blivit resistenta mot gifter och dör alltså inte av det lika lätt som tidigare. Att spraya på för mycket gift  kan leda till motsatt effekt, då insekterna jagas iväg till andra rum när de försöker undvika gifterna.

Kan vägglössen lägga ägg utan att para sig? 
Nej, vuxna vägglöss är antingen honor eller hanar. De måste para sig för att befrukta äggen. Honan kan efter en parning spara på spermier i kroppen i flera veckor. Under den tiden kan hon  lägga ägg utan att para sig på nytt. Hon behöver dock mat för att utveckla och lägga äggen. Men det räcker med en befruktad hona för att starta ett stort angrepp i ett rum.

Var ska jag leta efter vägglössen? 
Vägglössen uppehåller sig i matens (människans) närhet. 90% av alla vägglöss i ett rum finns i eller nära sängen. Titta under madrassen, i springor, sänghörn och bakom sänggaveln. Tänk på att även undersöka soffor och fåtöljer. Även ”hårda” möbler kan vara ett bra gömställe, bara det är mörkt och undanskymt.

Vad ska man göra om man upptäcker skadedjur?
Det är viktigt att snabbt kontakta Anticimex efter första upptäckten, för att saneringen snabbt ska kunna påbörjas. Det är viktigt både för att minska risken för spridning och för att saneringen ska gå så bra som möjligt.

Vilka skyldigheter har jag som hyresgäst?
Du är skyldig att anmäla att du har skadedjur. Att ha lägenheten tillgänglig för sanering. Att respektera överenskomna tider. Att följa de instruktioner som du får från Anticimex om vad som gäller före och efter saneringstillfället.

Hur undviker jag att få vägglöss?
Undvik att köpa eller ta hem begagnade textilmöbler. Du vet aldrig var de har varit, eller om den förre ägaren har vägglöss.

Under resan:
Skadedjur kommer ofta in i våra hem efter resor i Sverige, eller utomlands. Om du reser:

  • Titta i sängen. Svarta prickar är till exempel tecken på vägglöss.
  • Förvara resväskor långt från sängen, eller bäddsoffor. Förvara inte på golvet.
  • Låt kläder vara kvar i väskor och håll väskor stängda.
  • Om du hittar spår – kräv att få byta rum.

När du kommer hem:
Sanera kläder efter resan: tvätta eller lägg i torkskåp i 60°C, eller torktumla under 50 minuter. Alternativt kan du lägga saker i frysen under sju dygn. Lägg allt som skall saneras i plastpåsar och stäng noggrant. Dammsug resväskan. Lägg dammsugarpåsen i plastpåse och kasta den i soporna.

Hur vet jag om det finns vägglöss i lägenheten?
Ett tecken på att det kan finnas vägglöss i lägenheten är spår efter bett på kroppen. Men endast spår av bett är inget bevis för vägglöss, eftersom det finns många andra insekter som bits. Inte ens en läkare kan avgöra skillnaden mellan myggbett och bett från vägglöss.

Andra mer säkra spår är svarta prickar efter deras spillning, som ofta kan ses på undersidan av sängen eller madrassen.

Måste jag vara kvar i lägenheten under saneringstiden?
Vägglöss kan leva upp till ett år utan föda och att försöka svälta ut dem är nästan omöjligt. Därför ska du bo kvar och sova i lägenheten för att saneringen ska gå snabbt och effektivt. Undvik dock att ha gäster som sover över, eftersom de riskerar att sprida vägglössen vidare.

Behöver jag kasta möbler som har blivit angripna av vägglöss?
Nej. Vägglöss förstör inte möbler. Det går bra att sanera med olika metoder och sedan rengöra.

Hur lång tid tar det innan vägglössen är borta?
2-3 veckor efter saneringen bör du se en förbättring: färre levande vägglöss och färre bett. Det tar cirka 5-6 veckor innan medlet har hunnit verka fullt ut och saneringen fått full effekt, om du följer  instruktionerna från Anticimex. Fler uppföljande besök kan ske under tiden för saneringen. Efter cirka 6-8 veckor kontaktas du av Anticimex och om det inte finns några spår av löss räknas lägenheten som ren. I annat fall fortsätter saneringen. Sanningen är att det ibland tar tid. Det finns inga genvägar, utan medlet, kisel, måste få verka under en tid. Olika omständigheter kan också göra att saneringen lyckas olika bra.

Hur slipper man bli biten av vägglöss?
Ställ sängen en bit från väggen. Låt lakanet hänga ned utan att vika in det under madrassen. Detta försvårar för vägglössen att klättra upp. Stryk vaselin runt sängbenen, eller ställ sängbenen i skålar med vatten blandat med lite diskmedel. Det kan också kan hindra vägglössen att få fäste i sängen. Dubbelhäftande tejp kan också användas runt ben eller på madrass. Byt sängkläder ofta.

Hur gör jag om jag har blivit biten och får besvär?
Om du får bett och besvär finns det receptfria mediciner som kan minska obehagen. På apoteket kan du till exempel köpa salvan Xylocain, som hjälper mot klåda. Har du större allergiska problem ska du söka läkare och få antihistamin utskrivet.

Hur kan man undvika att sprida vägglössen till övriga lägenheten och föremål? 
Förvara aldrig väskor eller annat under sängen. Håll utrymmet tomt så minskar risken att vägglössen sprids till dina saker. Det är viktigt att inte drabbas av panik och flytta runt textilier och andra föremål i hemmet. Vägglössen sprids då lätt till andra ställen.

Så skyddar du dig från getingar

Getingarnas närhet kan vara störande och när de visar sig i stort antal blir de svåra att skydda sig från. Att hålla getingarna borta kan ibland kännas omöjligt men här har vi samlat några tips:

Läs mer om getingar

Så skyddar du dig från kackerlackor

Kackerlackan är en av de äldsta insekterna och dessutom världens äldsta skadedjur. Den har funnits i runt 300 miljoner år. Kackerlackor är allätare och förstör matvaror genom att äta av dem.

Läs mer om kackerlackor

Så skyddar du dig mot råttor

Det finns mycket råttor i Stockholm och Huddinge är dessvärre inget undantag. De lever under hus och i avloppssystem. Den goda tillgången på skräp och sopor gör att råttorna trivs och förökar sig.

Läs mer om råttor

 

Senast uppdaterad: